De praktijk » Voorstadium Diabetes type 2 gemakkelijk te herkennen

Voorstadium Diabetes type 2 gemakkelijk te herkennen

Aan Diabetes type 2 wordt  momenteel volop aandacht besteed. Het Diabetesfonds zendt commercials uit en ook op TV wordt aandacht besteed aan de relatie tussen overgewicht en Diabetes type 2.

Overgewicht is een steeds groter wordend probleem in Nederland. Volgens cijfers van het CBS had in 2011 maar liefst 48,2% van de volwassenen in Nederland overgewicht. Mannen hebben vaker overgewicht (BMI 25 – 29,9), vrouwen ontwikkelen vaker obesitas (BMI 30 en hoger).

Wetenschappers spreken al langere tijd over “een tsunami van obesitas” en uit een analyse van Mc Kinsey  & Company blijkt dat overgewicht naar verwachting heel snel, wereldwijd, bovenaan de lijst van oorzaken van vroegtijdig overlijden komt te staan. Als gevolg daarvan wordt overgewicht de duurste aandoening voor de gezondheidszorg.

Eén van de meest voorkomende oorzaken van overgewicht is een stofwisselingsstoornis waarbij de insulinespiegel chronisch verhoogd is (de glucosespiegel is dan nog normaal). De medische term hiervoor is Hyperinsulinemie. Hyperinsulinemie is het voorstadium van Diabetes type 2. Bij Hyperinsulinemie is uw  lichaam “doof” geworden voor het signaal dat insuline afgeeft. Hierdoor krijgt uw lichaam moeite met de verwerking van glucose (bloedsuiker). 

Wanneer bij u  Hyperinsulinemie is gediagnosticeerd, is vroegtijdig ingrijpen noodzakelijk. Dit omdat Hyperinsulinemie onherstelbare schade aan uw hart, bloedvaten en ogen aan kan richten. Daarnaast zorgt het voor een hoge bloeddruk, verhoogde cholesterolspiegels en verhoogde triglyceriden in uw bloed (triglyceriden zijn bloedvetten die als brandstof voor uw spieren dienen). Het gelijktijdig voorkomen van deze aandoeningen wordt het Metabool Syndroom genoemd. Het Metabool Syndroom wordt in de media "de opkomende welvaartsziekte van nu" genoemd.

Maar, dat is nog niet alles. Hyperinsulinemie kan de hele hormoonhuishouding verstoren waardoor vrouwen menstruatie- of overgangsklachten kunnen ontwikkelen. Er kunnen depressies ontstaan en de werking van het immuunsysteem kan verminderen.

De symptomen van Hyperinsulinemie zijn gemakkelijk te herkennen. De belangrijksten zijn;

 • overgewicht waarbij het gewicht vooral rond het middel wordt vastgehouden. Vrouwen verliezen eerst hun taille en krijgen later het zogeheten “appelmodel”. Bij mannen beginnen de symptomen met het ontwikkelen van “zwembandjes” die later verworden tot een “bierbuik”
 • mensen met Hyperinsulinemie hebben vaak honger, vooral na een koolhydraatrijke maaltijd met brood, (wit) meel, aardappelen, rijst of pasta
 • in de meeste gevallen is het gewicht langzaam toegenomen en valt men door extra beweging nauwelijks af
 • (extreme) vermoeidheid terwijl daar eigenlijk geen aanleiding voor is
 • slaap- en/of concentratiestoornissen
 • gewrichtsklachten
 • steeds terugkerende ontstekingen als bijholteontsteking

Bij het ontwikkelen van Hyperinsulinemie spelen erfelijke factoren een rol. Daarnaast is onze westerse lifestyle bepalend.

Wanneer na uitgebreide tests is gediagnosticeerd dat ook u het voorstadium van Diabetes type 2 hebt, dan bestaat de behandeling ervan uit het aanleren van een andere voedingsgewoonte, gerichte lichaamsbeweging, stressmanagement en de inzet van specifiek op de aandoening gerichte Orthomoleculaire en/of Homeopathische middelen.

Heeft u (zwaar/morbide) overgewicht en herkent u zichzelf in het geschetste beeld? Aarzel dan niet en neem contact op voor het maken van een afspraak. Zoals gezegd is vroegtijdig ingrijpen absoluut noodzakelijk om later veel leed te voorkomen.

 
 

DieetPlan!

 • Popkenweg 1
 • 9472 ZN Zuidlaren
 • E. dieetplan@outlook.com
 • T. 050 - 409 08 19

Openingstijden

Maandag:
10.00 - 21.00 uur
Dinsdag:
10.00 - 21.00 uur
Woensdag:
10.00 - 21.00 uur
Donderdag:
10.00 - 21.00 uur
Vrijdag:
10.00 - 17.00 uur

Samenwerking

DieetPlan! werkt met betrekking tot de medische begeleiding van haar cliënten samen met PARAMEDIC.

Uw vraag

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak voor een Intake maken? Neem dan bij voorkeur telefonisch contact op of vul het onderstaande formulier in.