De praktijk » Het Metabool Syndroom: opkomende welvaartsziekte van nu?

Het Metabool Syndroom: opkomende welvaartsziekte van nu?

Het Metabool Syndroom is een chronische stofwisselingsstoornis.

Het is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen die zich tegelijkertijd voordoen én die elkaar in stand houden. Mensen met het Metabool Syndroom hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van en het overlijden aan hart- en vaatziekten.

De bedoelde aandoeningen zijn abdominale obesitas, een hoge bloeddruk, een te hoge bloedsuikerspiegel, verhoogde triglyceriden (bloedvetten) in het bloed en een verlaagd HDL-cholesterol. Met abdominale obesitas wordt een te grote middelomvang bedoeld. Bij mannen mag de middelomvang niet groter zijn dan 102 cm, voor vrouwen is dit 88 cm.

Er is al sprake van het Metabool Syndroom als iemand (ongeacht de combinatie) drie van de bovengenoemde aandoeningen heeft. Ongeveer een kwart van de ogenschijnlijk gezonde Nederlanders heeft het Metabool Syndroom. Bij mensen met hart- en vaatziekten is dit zelfs de helft.

Naar verwachting zal het aantal mensen met het Metabool Syndroom de komende jaren explosief stijgen.
Dit komt vooral door de verwachtte stijging van het aantal mensen met overgewicht en obesitas. Overgewicht en obesitas spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van insulineresistentie. Bij insulineresistentie is het lichaam “doof” geworden voor het signaal dat insuline afgeeft. Insulineresistentie zorgt ervoor dat de andere aandoeningen die bij het Metabool Sydroom horen kunnen ontstaan.

Meer oorzaken voor het ontstaan van insulineresistentie zijn; inactiviteit (te weinig beweging), leeftijd, genetische aanleg, een laag geboortegewicht en PCOS (polycysteusovariumsyndroom) bij vrouwen. Echter, de belangrijkste oorzaken van het Metabool Syndroom zijn overgewicht (met name rond de buik), een ongezonde en onevenwichtige voedingsgewoonte en een inactieve levensstijl.

Mensen bij wie het Metabool Syndroom is gediagnosticeerd kunnen zelf veel doen om hun gezondheid positief te beïnvloeden en de risico’s op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten verminderen. De praktijk wijst echter uit dat het voor veel mensen een haast onmogelijke opgave is om op eigen kracht de relatief eenvoudige veranderingen in hun leven door te voeren en vol te houden. Behalve dat steun uit de directe omgeving (familie en vrienden) van groot belang is, zijn deskundigen het er over eens dat de kans van slagen aanzienlijk hoger ligt wanneer de hulp van een professional wordt ingeroepen.

Is bij u het Metabool Syndroom gediagnosticeerd en lukt het u niet de juiste veranderingen in uw leven door te voeren en/of vol te houden? Neem dan contact op voor het maken van een afspraak. Samen staan we veel sterker.

 
 

DieetPlan!

  • Popkenweg 1
  • 9472 ZN Zuidlaren
  • E. dieetplan@outlook.com
  • T. 050 - 409 08 19

Openingstijden

Maandag:
10.00 - 21.00 uur
Dinsdag:
10.00 - 21.00 uur
Woensdag:
10.00 - 21.00 uur
Donderdag:
10.00 - 21.00 uur
Vrijdag:
10.00 - 17.00 uur

Samenwerking

DieetPlan! werkt met betrekking tot de medische begeleiding van haar cliënten samen met PARAMEDIC.

Uw vraag

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak voor een Intake maken? Neem dan bij voorkeur telefonisch contact op of vul het onderstaande formulier in.