De praktijk » Diabetes type 2 is omkeerbaar!

Diabetes type 2 is omkeerbaar!

Op dit moment hebben naar schatting ruim 1,2 miljoen Nederlanders Diabetes (1 op de 14 Nederlanders) en hier komen wekelijks zo’n 1200 nieuwe patiënten bij. Negen van de tien mensen met Diabetes hebben Diabetes type 2.

Veel Diabetespatiënten gebruiken medicijn om hun bloedsuikerspiegel binnen de normaalwaarden te houden (Insuline, Metformine, SU-derivaten etc.). Door het spuiten en/of slikken van deze medicijnen voelen patiënten zich vaak beter, maar worden het niet. Medicijnen genezen Diabetes namelijk niet.

Uit wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat door het aannemen van een gezonde levensstijl in veel gevallen (80%) Diabetes type 2 omkeerbaar is. Vooral Diabetes type 2 patiënten die nog geen Insuline spuiten hebben een grote kans van slagen.

Ingrediënten van een gezonde levensstijl zijn: gezonde voeding die weinig invloed heeft op de glucosespiegel gecombineerd met het eten van voldoende gezonde vetten, bewegen, een gezonde slaap en het kunnen managen van fysieke, mentale en emotionele stress.

Om patiënten met Diabetes type 2 te helpen hun ziekte om te keren heeft DieetPlan! in samenwerking met PARAMEDIC een multidisciplinair programma ontwikkeld dat bestaat uit de volgende onderdelen.

Onderzoek naar het zelfgenezend vermogen van uw lichaam en de optimalisatie ervanFysieke, mentale en emotionele stress hebben allen een negatieve invloed op het zelfgenezend vermogen van uw lichaam. Wanneer het zelfgenezend vermogen van uw lichaam niet voldoende is, hebben interventies weinig kans van slagen.

Structurele aanpassing van uw voedingsgewoonte.Tijdens het programma leert u welke voedingsmiddelen weinig invloed op uw bloedsuikerspiegel hebben, wat gezonde vetten zijn en hoeveel vet u per dag zou moeten eten. Ook leert u, met hulp van weekmenu’s ter inspiratie, dat u heerlijk kunt blijven eten. De weekmenu's zijn met name voor de avondmaaltijden zo samengesteld dat er voor eventuele gezinsleden geen compleet andere maaltijd gekookt hoeft te worden. Indien nodig wordt er extra aandacht besteed aan de behandeling van aanwezig overgewicht.

Hartcoherentietraining. Alhoewel Diabetes een lichamelijke ziekte is, heeft het ook een grote impact op uw psychisch welbevinden. Uit onderzoek blijkt dat 10 tot 20% van de diabetespatiënten kampt met een depressie. Sommige patiënten zijn overbezorgd over hun gezondheid, anderen ontwikkelen een diabetesburn-out en willen even helemaal niets meer van hun ziekte weten. Met alle gevolgen van dien.

Het is wetenschappelijk bewezen dat fysieke, mentale en emotionele stress niet alleen het functioneren van het autonome zenuwstelsel ontregelt maar ook de hormoonhuishouding (meer uitleg hierover vindt u op de site van PARAMEDIC). Deze hormonale ontregeling heeft een negatieve invloed op uw (vet) stofwisseling en de insulinegevoeligheid van uw cellen (insulineongevoeligheid is één van de belangrijkste oorzaken van Diabetes type 2).
 

Tijdens de Hartcoherentietraining leert u technieken waarmee u in staat bent invloed uit te oefenen op uw autonome zenuwstelsel - met als doel balans te verkrijgen tussen sympathisch en parasympathisch functioneren - waardoor ook uw hormonale disbalans wordt opgeheven. Het opheffen van deze hormonale disbalans is een belangrijke voorwaarde voor succes.

Daarnaast is Hartcoherentie een wetenschappelijk bewezen methode waarmee u leert stress en emoties beter te managen. Indien nodig wordt tijdens de Hartcoherentietraining specifiek aandacht besteed aan het stoppen met stress- en emotie-eten.

Onderzoek naar voedingstekorten en de suppletie van natuurlijke middelen om deze tekorten op te heffen. Voorbeelden zijn de suppletie van vitamine D en Curcumine. Wetenschappelijke studies tonen aan dat vitamine D de insulinegevoeligheid van cellen verhoogt en dat veel mensen met Diabetes een te lage vitamine D status hebben. Dit geldt ook voor mensen met overgewicht (door insulineresistentie). Curcumine kent veel wetenschappelijke belangstelling vanwege de veelzijdige toepassingsmogelijkheden. Uit onderzoek bij mensen met een hoog risico op Diabetes is gebleken dat Curcumine de ontwikkeling van Diabetes type 2 kan helpen voorkomen en dat het de progressie van nierschade als gevolg van de ziekte af kan remmen.

Het beweegprogramma TRiPLE FiT. Met dit beweegprogramma wordt op een verantwoorde en attractieve manier toegewerkt naar het vijf dagen per week krijgen van voldoende beweging. Patiënten krijgen onder andere een eigen webpagina waarop ze hun vorderingen bij kunnen houden.


Is bij u Diabetes type 2 gediagnosticeerd en lukt het u niet de juiste veranderingen in uw leven door te voeren en/of vol te houden zodat u met minder of helemaal geen medicatie toe kan? Neem dan contact op voor het maken van een afspraak. Samen staan we veel sterker.

 
 

DieetPlan!

  • Popkenweg 1
  • 9472 ZN Zuidlaren
  • E. dieetplan@outlook.com
  • T. 050 - 409 08 19

Openingstijden

Maandag:
10.00 - 21.00 uur
Dinsdag:
10.00 - 21.00 uur
Woensdag:
10.00 - 21.00 uur
Donderdag:
10.00 - 21.00 uur
Vrijdag:
10.00 - 17.00 uur

Samenwerking

DieetPlan! werkt met betrekking tot de medische begeleiding van haar cliënten samen met PARAMEDIC.

Uw vraag

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak voor een Intake maken? Neem dan bij voorkeur telefonisch contact op of vul het onderstaande formulier in.